SVK-info huhtikuu 2024

Huhtikuun tapahtumia:

14.–20.4. kielikurssi Prahassa lukion 2. vuosikurssi
24.-26.4. Unesco-kouluverkoston Yhteinen Itämeri hankkeen leiri Hailuodossa, 2 opiskelijaa ja opettaja
25.4. klo 17.00–20.45 luokkien 6–9 iltakoulu
29.4. klo 18–20 vappudisco luokat 1–5, järjestäjänä vanhempainyhdistys
29.4. lukiolaisten hyvinvointi-iltapäivä

Toukokuun tapahtumia:

1.5. vappu, vapaapäivä
3.5. soveltuvuuskoe lukioon
9.5. helatorstai, vapaapäivä
14.–17.5. opinto- ja kulttuurimatka Riikaan, 8.luokat
14.5. klo 17.00 koulun johtokunnan kokous
22.–24.5. leirikoulumatka Tallinnaan 5.luokat
22.–30.5. lukion koe- ja arviointiviikko
31.5. uusintakoepäivä lukiossa
29.5. perusopetuksen retkipäivä
30.5. klo 16.00 kevättempaus luokat 1-2
30.5. klo 17.00 kevättempaus luokat 3-5
31.5. klo 9.00 kevätkirkko ja ET-tilaisuus

1.6.
klo 9.00 kevätjuhla luokat 6–9 liikuntahallissa
luokkien 1–5 todistusten jako luokissa
klo 11.00 ylioppilasjuhla liikuntahallissa

Tervetuloa juhliin!

Lukuvuoden viimeinen kuukausi alkaa ensi viikolla. Loppukevät on kiireistä aikaa koulussa. Opintomatkat ajoittuvat huhti-toukokuulle. Lukion toisen vuosikurssin ryhmä oli Prahassa kieli- ja kulttuurikurssilla, 8. luokkalaiset lähtevät Riikaan ja 5. luokka leirikouluun Tallinnaan. Viimeisiä näyttöjä osaamisesta annetaan ja keskeneräiset työt saatetaan valmiiksi.

Yläluokkien iltakoulussa oppilaat voivat valita mieleisen pajan, johon osallistuvat. Ilta alkaa ruokailulla. Pajoista jokainen varmaan löytää mieleisensä, on pyörän tai skuuttilaudan kunnostusta, leivontapaja (vain 6. luokat), kuvataidetta, vaatteiden kunnostusta, ulkoliikuntaa, tanssia, saippuan valmistusta, ohjelmointia. Yhdeksäsluokkalaisilla on omaa ohjelmaa Ysigaalan puitteissa. Vanhempainyhdistys järjestää kirjanvaihtopisteen ja kirjakahvilan. Iltakoulu on odotettu tapahtuma, tunnelma on rento ja iloinen. Iltakoulu on koulupäivä, joka korvaa yhden koulutyöpäivän

Vanhempainyhdistys järjestää vappudiscon alakoululaisille 29.4. koulupäivän jälkeen koululla. Luvassa tanssia, musiikkia, pientä purtavaa ja hauskaa yhdessäoloa. Liput 3e.

Koulun rehtorit tapasivat vanhempainyhdistyksen hallitusta. Sovimme yhteisistä tapahtumista ja keskustelimme yhteistyön tiivistämisestä. Yhdistyksen tuella koulussa voidaan jakaa keväällä stipendejä oppilaille, jotka ovat kunnostautuneet koulutyössä. Varainhankintaa toteutetaan hupparimyynti, josta on jo tullut ensimainokset.

Kaksi opiskelijaa ja opettaja osallistuvat Hailuodossa kansainväliselle Unesco-kouluverkoston leirille. Yhteinen Itämeri -hankkeen tavoitteena on aktivoida, vahvistaa ja laajentaa Suomen UNESCO Baltic Sea Project -kouluverkostoa ja tehdä yhteistyötä myös järjestöjen, korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Samalla syvennetään globaalikansalaisen tietoja ja taitoja ja lisätään tietämystä Itämerestä ja Agenda2030-tavoitteista eri oppiaineiden näkökulmasta. Hankkeessa tavoitellaan kestävää elämäntapaa ja ilmastotekoja, jotka konkretisoituvat opiskelijoille ja kouluissa arjen tekoina ja vaikuttamismahdollisuuksina. Konkreettisena tuloksena syntyy globaali- ja ympäristö- sekä kulttuuriperintökasvatuksen tarpeisiin erilaisia aktiviteetteja ja sisältöjä oppiaineiden tunneille, teemapäiviksi ja opintojaksojen ja MOK-viikkojen sekä leirien yhteyteen. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Itämeren alueen UNESCO Baltic Sea Project -verkoston koulujen kanssa.

Pääsiäisen jälkeen tapahtunut kouluampuminen herätti keskustelun koulujen turvallisuudesta ja kiusaamisesta. Koulussa harjoitellaan turvallisuuteen liittyen suojautumista ulos ja sisälle kouluun. Vuosittain tehtävistä harjoituksista saatua palautetta käsitellään ja turvallisuusohjeita päivitetään palautteen mukaisesti. Kouluun voi tulla turvallisin mielin. Koulussa on turvallisia aikuisia, jotka ovat täällä nuoria ja lapsia varten. Tärkeää on, että oppilaat kertovat aikuisille, mikäli jokin asia pelottaa, askarruttaa tai painaa mieltä.

Käsittelimme yhteisöllisessä oppilashuollossa kiusaamista. Oppilaat toivat esille sen, että aina kiusaamisesta ei rohjeta ilmoittaa aikuisille. Syynä voi olla sosiaalinen paine tai pelko siitä, että kiusaaminen ilmoittamisen jälkeen pahenee. Oppilaat pohtivat myös sitä, että nuoret saattavat käyttää ronskiakin kieltä kanssakäymisessä. Välillä oppilaan on vaikeaa erottaa, missä menee niin sanotun läpän ja loukkaavan käytöksen raja. Näihin asioihin he tarvitsevat aikuisten tukea. Tunnetaitojen opettaminen on ollut yhtenä tavoitteena erityisesti alakoulussa ja näitä taitoja on tarkoitus järjestelmällisesti opettaa myös yläkoulussa ensi lukuvuonna.

Liikenne ja turvallisuus

Kevät tuo liikenteeseen pyöräilijät, skuuttaajat, lautailijat, mopoilijat ja muut. Kaarelankujalla kevyenliikenteen väylällä liikenne vilkastuu. Oppilaat saattavat oikaista koululle bussipysäkeiltä tullessaan joskus vaarallisesti ajotien poikki. Pyydän keskustelemaan kotona turvallisesta liikennekäyttäytymisestä ja suojateiden ja kevyen liikenteen väylän käyttämisestä.

Hyvää ja aurinkoista kevättä!

Tuula Väisänen
rehtori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *